vineri, 2 mai 2014

“Inteligenta e un mijloc de adaptare la mediu al instinctului de conservare.” - Camil Petrescu


 Sa fie alergia o provocare noua a zilelor noastre? Nici pe departe. Primele descrieri dateaza cu 3.000 de ani în urma, în ultimul timp reusindu-se doar descrierea stiintifica a mecanismelor si nu identificarea tuturor simptomelor specifice.
Cele mai expuse categorii de persoane sunt categoriile profesionale, care îsi desfasoara munca în medii poluate cu agenti alergeni. Cei care lucreaza în industria lemnului, vopselelor, tutunului, morarit, crescatorii de animale, minierii, copii si tinerii. Factorii de mediu sunt decisivi: pneumoalergeni (praf, mucegai, polen, acarieni, par de animale), trofalergeni (alune, soia, crustacee), poluarea (gaze industriale si de esapament, compusi volatili, formaldehida, etc) sau aerul conditionat. Exista si alergii medicamentoase care pot duce pâna la soc anafilactic.

Ce este alergia? Este o reactie de aparare a corpului la anumite particule alergene, în care sistemul imunitar reactioneaza exagerat, ca si cum ar fi vorba despre o invazie microbiana severa, producând anticorpi (soldati) specifici alergenului si eliberând o cantitate importanta de histamina. Un sistem imunitar sanatos are capacitatea de a discerne între un microb si altceva, iar problema alergiei apare doar în cazul unui raspuns imunitar aberant. Aceasta se datoreaza, de cele mai multe ori, faptului ca procesul de detoxifiere nu functioneaza eficient, organismul exprimând prin alergie efortul ineficient de a elimina una sau mai multe substante toxice. Reactia apare, de obicei, imediat dupa expunere, cu simptome evidente (tuse, respiratie suieratoare, mâncarimi si eruptii pe piele, stranut, umflarea ochilor si fetei, cresterea frecventei pulsului, dureri gastro-intestinale, balonare, diaree, varsaturi. Totul poate evolua spre o reactie anafilactica: strângere a gâtului, puls rapid, paloare, durere de cap, greata, varsaturi, scaderea tensiunii arteriale, transpiratie rece, pierderea cunostintei, pâna la soc anafilactic, care poate fi mortal.

Ce este intoleranta? Spre deosebire de o alergie obisnuita (în care reactia apare imediat dupa contactul cu alergenul), în intoleranta reactia este lenta, întârziata, subacuta, ascunsa, manifestându-se mai degraba ca un discomfort, fiind urmarea unei expuneri prelungite la alergenSpre deosebire de alergie, intoleranta tine mai degraba de producerea insuficienta de enzime în organism, acest lucru afectând digestia si metabolizarea alimentelor. Compensator, organismul va exfolia celulele de enzime, sensibilizându-le la toxine si microbi. Cei mai multi oameni sufera de fapt de intoleranta la histamina.

Ce este histamina? Este o substanta produsa în celulele omului în urma consumului unor alimente sau poate fi introdusa pur si simplu prin mâncare. În cantitati mai mari decât puterea corpului de a o neutraliza are efect irritant, producând alergii. Histamina este extrem de stabila la fierbere, coacere, prajire si congelare si ca urmare nu poate fi distrusa din alimentele în care ea exista deja. În intestinul gros, în cadrul proceselor de putrefactie de dupa consumul alimentelor de origine animala (carne, oua, brânza, lapte, smâtâna) rezulta histamina alaturi de alte molecule toxice (putrescina, cadaverina, scatol, indol si amoniac). În cazul unui deficit de fibre alimentare vegetale în digestie, împreuna cu histamina se absorb în cantitati însemnate si aceste molecule toxice, cu impact în  întreg organismul. Astfel, în timp, încep sa se manifeste alergii usoare: stadiul 1-stranut, nas care curge, lacrimat, urticarie, dupa care acestea se agraveaza si genereaza astm, migrene repetate, gastrita, ulcer-stadiul 2, dupa care se transforma în afectiuni severe si invalidante, cum ar fi poliartrita reumatoida, psoriazisul, lupusul eritematos, cancer, etc-stadiul 3-în care organismul singur se autodistruge sau da manifestari acute -socul anafilactic.
Aceste efecte se datoreaza în mare parte alimentelor industrializate, fermentate, conservate în saramura, afumate, mezeluri, brânzeturi, peste afumat, sarat, marinat sau conservat, tofu, sos de soia, suplimentele alimentare proteice, cafea, ceai, legume prea coapte, cacao si ciocolata. Cele mai raspândite alimente care pot cauza probleme sunt lactatele si cerealele: glutenul din grâu, secara, alac, orz, ovaz, grâu dur, orez, hrisca amarant, quinoa, urmeaza apoi legumele solanacee care dau simptome artritice: rosii, cartofi, piper, ardei iuti, chilli, ardei, rosii, vinete, tutun. Nevoia ridicata pentru aceste alimente indica tocmai o sensibilitate alergica.

Alte alimente purtatoare de histamina si care genereaza asa-zisul efect “hang-over” (manifestat cu migrena, tulburare de concentrare si oboseala reziduala, în special dimineata) sunt vinurile rosii si spumante, muraturile, molustele si crustaceele marine, otetul de vin rosu, arahidele, albusul de ou, capsunile.
Printre alergeni, mai putem enumera medicamentele (peniciline, sulfamide, antiinflamatoare nesteroidiene, algocalminul, miorelaxante), muscatura de insecte (albine, viespi, furnici, tântari), cauciucul (anvelope auto, benzi de cauciuc, covoare de cauciuc, manusi de cauciuc, preservative, etc), polen, praf, mucegai, par de animale, transpiratie, exercitii fizice in exces, acizi, solvent, sapunuri, deodorant, contactul cu metale pretioase.

Ca si atitudine în simptomele alergice, bine de stiut este ca în cazul aparitiei edemelor fetei, mâinilor sau picioarelor, a dificultatilor respiratorii mergând spre sufocare, se impune asistenta medicala de specialitate. Pâna la accesul spre un loc unde se poate interveni medical de urgenta, se pot stimula zone cheie de acupunctura cu vârful degetelor, aplicând o presiune moderata asupra a 6 puncte de la nivelul fetei. Se apasa cu degetele mici la baza fiecarei nari, cu inelarele imediat sub fiecare ochi si cu degetele mijlocii la coltul interior al fiecarei sprîncene.

Mergand mai departe si urmând firul factorilor favorizanti, dincolo de alimente, ambient toxic si acumularea în exces în organism a toxinelor si histaminei, putem spune ca exista si un factor predispozant genetic. Mamele fumatoare în timpul sarcinii, precum si expunerea copiilor la fum de tigara în perioada copilariei, lipsa alaptatului în primele sase luni de viata a bebelusului, consumul redus de alimente proaspete si integrale, infectiile repetate si recidivante cresc riscul de aparitie a alergiilor.
Socul psiho-emotional poate fi un factor declansator, deoarece în aceasta situatie glandele suprarenale raspunzatoare de controlul alergiilor si inflamatiilor sunt scurt-circuitate. Atunci când în viata noastra se întampla situatii dureroase, care ne iau prin surprindere producand un soc, creierul cu toate cele 5 simturi fotografiaza, în scopul supravietuirii, situatia. Astfel, în momentul socului, sa presupunem ca erai în aer liber, afara existau pomi înfloriti, polen, în fundal se auzea muzica…creierul tau va înregistra automat aceste lucruri si mintea, inconstient va reactiona la toate aceste semnale ambientale, ca la un semnal de alarma care va reaminti corpului sa intre în garda si astfel poate sa apara reactia alergica psihogena. Vei deveni alergic la soare, muzica din fundal, soare, pomi înfloriti. Oare ce se întampla când în felul acesta devenim alergici la anumite persoane din jur?

Cunoscând acum aceste lucruri despre alergii si intoleran?e, iata câteva sfaturi care pot sa te ajute fizic si psihic:
1. Depistarea alergenilor este unul din pasii importan?i, precum si instituirea unei terapii de desensibilizare.
2. Îndepartarea din ambient a factorilor cu potential alergen:
  • pernele cu pene, iar pentru lenjerie se vor folosi detergenti naturali 
  • se aspira salteaua în mod regulat
  • se poate instala un filtru de aer cu uleiuri esentiale sau un ionizator
  • se evita covoarele si se prefera o pardoseala usor de igienizat
  • se înlocuiesc perdelele mari cu perdele mici, usor de manipulat
  • se sterge praful si se evita mucegaiul în încaperi, se aeriseste periodic
3. Se opteaza pentru cosmetice si produse de întretinere corporala cat mai BIO si mai natural, fara aditivi si conservanti
4. Se consuma alimente complete, integrale, fara modificari genetice
5. Se diversifica alimentatia si se rotesc alimentele. Folosirea mai mult de trei zile a aceluiasi aliment poate genera sensibilizare.
6. Se elimina laptele si produsele lactate, daca exista deja alergii manifestate
7. Se elimina produsele derivate din cereal, deoarece contin gluten
8. Se reduc la minimum sau se elimina complet grasimile gatite, prajite sau hydrogenate.
9. Se bea o cantitate mare de apa, care favorizeaza depurarea
10. Se practica periodic repausul alimentar (3-7 zile), dupa care se introduce treptat, progresiv un singur aliment pe zi, astfel vei identifica alimentele care nu iti fac bine si le vei putea elimina.
11. Reaminteste-ti ca exista doar clipa prezenta (vezi “Puterea prezentului” a lui Eckart Tolle). Orice simptom alergic ai avea acum, el nu mai este necesar. Nu este necesar acum sa aduci din trecut ceva ce nu mai exista. Alege constientizarea clipei prezente si biologicul tau se va conforma, încetând sa te mai apere fara sa fie cazul.
12. Foloseste ceaiuri antialergice (trei-frati-patati, coada soricelului, frunze de coacaz, urzica, papa dia, frunzele de frasin, sucul sau ceaiul de ceapa)
13. Suplimente alimentare pe baza de Calciu Coral,  Magneziu si vitamina E, luminita noptii, noni, ulei de chimen negru (ex. Life Impluse No Alergo, cod 755)
 http://reduceri-bio.shopmania.biz/catalog/alergii-35

Adina Cîrjan – Specialist Biofeedback

http://reduceri-bio.shopmania.biz/catalog/alergii-35



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu