sâmbătă, 28 iunie 2014

Capsunile reduc colesterolul si previn imbatranirea





Capsunul (Fragaria viridis din Fam Rosaceae) este o planta erbacee perena, viguroasa, cultivata in toate regiunile tarii. Planta are un rizom orizontal, oblic sau vertical, acoperit cu resturi de frunze. Tulpina este erecta, acoperita de peri subtiri si scurti. Frunzele sunt dintate pe margine si au fata inferioara putin paroasa. Florile sunt albe, bisexuate, cu receptacul paros si infloresc in lunile mai-iunie. Fructele sunt infipte intr-un receptacul globulos, gustos si aromat.
   In terapeutica se folosesc fructele de capsun (Fragariae viridis fructus) si planta (Fragariae viridis herba).

   In traditia populara radacinile se fierbeau in vin si se foloseau ca remediu contra tusei. Radacinile si carceii se fierbeau inabusit, intr-o oala noua, cu vin alb care se dadea femeilor cand aveau dureri de pantece sau carcei. Ceaiul din tulpini si radacini se folosea si in boli de rinichi.
   In popor capsunul mai este cunoscut si sub numele de capsun de gradina, fragi de gradina sau pomite.

   Compozitia chimica: capsuna contine apa 90%, restul pana la 100% fiind acid salicilic, hidrati de carbon, vitaminele: A, B1, B2, B6, C, E, PP, K, protide, saruri minerale, fragarol, substante uleioase, acid elagic, evercitrina, citrol, tanin, zaharuri, polifenoli, iod, brom, fosfor, sodiu, potasiu, mangan, cupru, calciu, fier, sulf, siliciu, etc.

   Actiune farmacologica:
   Capsunile sunt cunoscute ca fiind foarte bune ca antibiotice, bactericide, antiinflamatore, tonice si nutritive.
   Datorita continutului crescut de vitamina C care este un puternic antioxidant capsunile sunt recomandate in tratamentul cancerului. De asemenea acidul elagic aflat in compozitia capsunilor impiedica formarea celulei canceroase. Polifenolii contribuie de asemenea la impiedicarea extinderii celulelor canceroase, iar taninul ii confera capsunei caracter astringent, contractand tesuturile canceroase si nelasandu-le sa se mareasca.
   Pectina pe care o contin capsunile reduce colesterolul si prin aceasta contribuie la vindecarea afectiunilor circulatorii sau de inima. De asemenea frunzele sub forma de ceai sunt un bun curatitor al sangelui.
   Capsunile mai contin levuloza, substanta care impreuna cu glucoza formeaza zaharoza, responsabila cu pastrarea la nivel normal al zaharului din organism. Datorita levulozei capsunile sunt recunoscute ca fiind foarte utile in tratarea diabetului.
   Capsunile contin iod si brom, substante foarte utile in afectiunile tiroidiene, regland functiile endocrine.
   Fructele capsunului sunt un diuretic activ care ajuta la eliminarea acidului uric si a colesterolului, iar fructele bine coapte au si un efect laxativ. Actiunea diuretica recomanda astfel capsunul in afectiunile intestinale sau in tratarea litiazei.
   Capsunile tonifica si remineralizeaza organismul, incetinind procesul de imbatranire. De asemenea vitaminele din grupul B ajuta la functionarea mai buna a sistemului nervos.
   Piatra (tartru) dentara. Frunze de capsun uscate transformate in praf cu rasnita de cafea si amestecate cu creta pisata formeaza un praf de dinti foarte eficient si igienic pentru tratarea pietrei dentare (tartrului).

   Alte afectiuni in care se mai pot folosi capsunile: acnee, afectiuni cardiace, afectiuni hepatice, afectiuni renale, amigdalite, astenie de primavara, artritism, ateroscleroza, astm, ateroscleroza, avitaminoze, boli rectale si intestinale, cancer, cistita, colesterol in exces, constipatie, demineralizare, diabet zaharat (300 g zilnic), diaree, eczeme, enterite acute, eruptii cutanate, gastroenterite cronice, guta (diminueaza acidul uric), hemoragii uterine, hemoroizi (au actiune interna), hipertensiune arteriala, imunitatea organismului (alcalinizeaza sangele), insomnii, intoxicatie tabagica si alcoolica, leucoree, litiaze biliare si renale (diminueaza acidul uric), nefrite, nevroze, oboseala, oxiuri, reumatism degenerativ (curata organismul de toxine), parazitoze intestinale (oxiuri), seboree, stomatite, TBC pulmonar (remineralizant), tulburari hepato-biliare, ulcer gastric, ulcer varicos, varice.

Mod de folosire:

   Cel mai indicat mod de folosire este consumul fructelor proaspete, dimineata pe nemancate. O cura de fructe de 300 g de fructe proaspete o perioada cat mai lunga este foarte utila in multe afectiuni, chiar si diabet.
   Pentru tratarea gastroenteritelor cronice se face o cura de 1 luna cu 300-500 g fructe pe zi. Se va adauga si ceai din frunze de fragi si de capsuni. Se pot fierbe si in lapte pentru 2-3 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma in acest fel 2-3 cani pe zi. Este bine sa fie consumat inaintea meselor.
   In cazurile in care nu se poate asigura o provizie suficienta de aceste fructe se pot face si siropuri (nu pentru diabetici). Siropurile se vor face din suc proaspat de fructe bine filtrat in care se va pune zahar, pana se obtine o solutie saturata (nu se mai topeste zaharul si ramane la fund). Siropul se pune in sticle impreuna cu sucul de la o lamaie la fiecare 500 ml suc. Sticlele se inchid ermetic sigiland dopurile cu ceara topita sau parafina. In acest fel se pot pastra o perioada de 2 ani. Se va lua cate o lingura din acest sirop de 3 ori pe zi.
   Frunzele se pot folosi sub forma de infuzie, pentru: diaree, inflamatia ficatului, rinichilor si vezicii urinare. Se pun 2 lingurite la 250 ml apa clocotita. Se pot consuma 2 cani pe zi.
   Pentru tratarea cistitei, calculilor renali sau vezicali sau gutei se prepara o infuzie fierband 30g de radacina de capsun la 1 litru de apa timp de 15 minute. Se strecoara si se consuma in fiecare zi.
   Pentru afectiunile hepatice si biliare se face infuzie din 30 g frunze si rizomi de capsun la 1 litru de apa fiert 15 minute, apoi strecurat se poate consuma in orice cantitate.
   Pentru inima si scaderea tensiunii se fac infuzii de frunze uscate de capsuni sau fragi, 30 g la 1 litru. Se mai pot adauga mladite de sparanghel (10g) si flori uscate de galbenele (2g).
   Pentru galbinare se face o cura de 20 zile cu decoct din intreaga planta 100g la 1 litru de apa fiert timp de 15 minute. Urina va avea culoarea roz, iar scaunul rosu.
   Sucul de fructe este indica in special in tratamentul TBC pentru ca este un foarte bun bactericid. Se ia 1 litru de vin rosu in care se pun 400 g de fructe proaspete. Se lasa 8 zile, apoi se strecoara. Se pot consuma cate 50 ml de 3 ori pe zi, fiind foarte util in tratarea tuturor afectiunilor enumerate mai sus.
   Pentru tratarea anemiei si convalescentei se pun 300g de capsuni zdrobite in 250 ml vin rosu cu 100g de miere. Se lasa timp de 4-5 ore apoi se poate consuma chiar si intreaga cantitate intr-o zi.
   Capsunile mai pot fi folosite si in cosmetica sub forma de masti. Acestea se obtin din fructe de capsun zdrobite si amestecate cu smantana, diferite mase grase sau argila.

   Atentie! Pentru unele persoane capsunile pot produce alergii, urticarie, etc. Testati-va pentru a verifica daca nu sunteti alergici inainte de folosirea acestor remedii descrise in acest articol. Diabeticii nu vor consuma mai mult de 300g zilnic.


Life Impulse® Garlic and Parsley - Scade tensiunea si colesterolul



 - Cod produs:760

scade tensiunea arteriala

dezintegreaza depozitele de colesterol

are efect detoxifiant

Cantitate neta:   29 g

PRET 36,50 ron

Beneficii si efecte

 
Complexul de ingrediente stabilizeaza valorile crescute ale tensiunii arteriale si dezintegreaza depozitele de colesterol de pe peretii vasculari. Stimuleaza organismul in lupta impotriva bacteriilor si a virusilor. Are efect detoxifiant , la nivel intestinal, datorita proprietatilor antiseptice si alcalinizante.

Prezentare

 
Life Impulse Garlic and Parsley este un supliment alimentar, ce valorifica proprietatile usturoiului si ale patrunjelului, plante cunoscute pentru efectele lor benefice in scaderea tensiunii arteriale si a colesterolului.

Mod de utilizare

 
se recomanda 1-2 capsule gelatinoase pe zi. Preferabil a se consuma in timpul meselor. Se recomanda doar persoanelor incepand de la varsta de 15 ani.

Ingrediente si informatii nutritionale

 
60capsule. O capsula gelatinoasa contine urmatoarele: Usturoi inodor BIO (Allium sativum) (Extract 100:1) (echivalent cu 500 mg de catei de usturoi proaspat)- 5 mg; Ulei de soia- 293,8 mg; Concentrat de ulei de seminte din patrunjel (echivalent cu 100 mg de patrunjel proaspat)- 0,2 mg. Alte ingrediente: antiaglomerant-dioxid de siliciu; capsula de gelatina; glicerina; apa purificata q.s.



VREAU SA- MI ALEG SI ALTE PRODUSE  click aici pentru catalog

VREAU SA CUMPAR  click aici pentru a comanda

Omega 3 Fish Oil - Protector cardio-vascular


 - Cod produs:747

protector cardiovascular

acizi grasi esentiali naturali

dezvoltarea functiilor inimii

dezvolt. functiilor creierului

Cantitate neta:83 g

PRET 37

Beneficii si efecte

 
Life Impulse Omega 3 Bio Fish Oil este o sursa naturala de acizii grasi esentiali EPA - acid eicosapentaenoic si DHA - acid docosahexaenoic. Acizii grasi esentiali diminueaza aparitia problemelor cardiovasculare, ajutand la mentinerea functionalitatii aparatului circulator. Omega 3 Bio Fish Oil are efecte benefice in cazul unor probleme cardiace si in controlul tensiunii arteriale.

Prezentare

 
Bogat in acizi grasi esentiali, care au rol important in dezvoltarea structurii si functiilor creierului si inimii.

Mod de utilizare

 
Mod de administrare: se recomanda o capsula gelatinoasa pe zi. Preferabil a se consuma in timpul mesei. Se recomanda doar persoanelor incepand de la varsta de 16 ani.

Ingrediente si informatii nutritionale

 
60 capsule. Ulei de peste BIO 30% (EPA- Acid Eicosapentaenoic 180 mg); (DHA – Acid Docasahexaenoic 120 mg)- 1000 mg; Alte ingrediente: capsula de gelatina, glicerina; apa purificata q.s. Variatia ingredientelor+/- 10%.


VREAU SA- MI ALEG SI ALTE PRODUSE  click aici pentru catalog

VREAU SA CUMPAR  click aici pentru a comanda


Ginkgo Biloba BIO - Tinerete fara batranete



Cod produs:756

imbunatateste circulatia

acorda suport functiilor mentale

actiune vasodilatatoare

Cantitate neta:43 g

PRET 37 ron

Beneficii si efecte

 
Ginkgo Biloba ajuta si in caz de suprasolicitare fizica si psihica.

Prezentare

 
Suplimentul alimentar are la baza ingrediente pretioase cum ar fi Ginkgo Biloba BIO si Lecitina, cunoscute pentru rolul lor benefic in vasodilatatie, de imbunatatire a circulatiei, cat si pentru suportul acordat functiilor mentale.

Mod de utilizare

 
se recomanda 1 capsula gelatinoasa pe zi. Preferabil a se consuma in timpul mesei. Se recomanda doar persoanelor incepand de la varsta de 15 ani.

Ingrediente si informatii nutritionale

 
60 capsule. O capsula gelatinoasa contine urmatoarele: Ulei de Soia- 385 mg; Extract de Ginkgo Biloba BIO- 60 mg; Lecitina- 30 mg; Ceara de albine- 25 mg; Alte ingrediente: capsula de gelatina; emulsificator- glicerina; apa purificata


VREAU SA- MI ALEG SI ALTE PRODUSE  click aici pentru catalog

VREAU SA CUMPAR  click aici pentru a comanda


miercuri, 25 iunie 2014

Balsam de buze protector, cu galbenele BIO Krauter


Calmant si hidratant

Reda buzelor aspectul natural

Diminueaza iritatiile

Textura cremoasa

Mirosul placut

Cantitate neta:
5 g
PRET  9 RON

Beneficii si efecte

 
Are efect calmant si hidratant. Uleiul de galbenele BIO, din componenta diminueaza iritatiile, iar uleiul de masline hraneste si reda buzelor aspectul natural. Formula extrem de blanda, textura cremoasa si mirosul placut fac din mentinerea sanatatii buzelor o placere zilnica.

Prezentare

 
Balsam de buza protector, cu galbenele BIO Krauter este ideal pentru o hidratare in profunzime a buzelor sensibile. Confera o stralucire cremoasa si protectie impotriva factorilor poluanti.

Mod de utilizare

 
Aplicati pe buze, ori de câte ori este nevoie.

Ingrediente si informatii nutritionale

 
Ingredients INCI: Caprylic/Capric Triglyceride, Ricinus Communis Seed Oil, Olea Europaea Fruit Oil, Tribehenin, Candelilla Cera, Glyceryl Ricinoleate, Cetearyl Ethylhexanoate, Ethylhexyl Methoxycinnamate, Stearyl Beeswax, Behenyl Beeswax, Orbignya Oleifera Seed Oil, Tocopheryl Acetate, Helianthus Annuus Seed Oil, Butyl Methoxydibenzoyl-methane, Calendula Officinalis Flower Extract*, Bisabolol, Tocopherol, Parfum, Benzyl Benzoate, Hydrogenated Palm Glycerides Citrate. *ingredients from biologically controlled environments.


VREAU SA- MI ALEG SI ALTE PRODUSE  click aici pentru catalog

VREAU SA CUMPAR  click aici pentru a comanda



marți, 24 iunie 2014

Life Impulse® MultiPlusVit - Multivitamine si minerale



peste 20 de vitamine si minerale

confera organismului energie

ajuta sistemul imunitar

diminueaza starile de oboseala

ajuta sistemul nervos si osos

Cantitate neta:   34 g

PRET   57 RON

Beneficii si efecte

 
Acerola poate ajuta si in preventia problemelor aparatului cardiovascular, hipercolesterolemie, reumatismului, infectiilor respiratorii, celor din sfera ORL, carentelor de calciu, convalescentelor, anemiilor, sau chiar litiazei renale. Vitamina C este un antioxidant important, care protejeaza celule impotriva radicalilor liberi. Calciu mentine oasele si dintii puternici si controleaza functia celulelor nervoase si musculare. Vitamina D stimuleaza absorbtia de calciu si fosfati. Vitamina B6 sustine functia nervoasa si protejeaza epiderma, parul, unghiile si tesutul osos. Magneziul regleaza contractiile musculare si functiile nervoase.

Prezentare

 
Suplimentul alimentar MultiPlusVit contine vitamine si minereale esentiale in mentinerea sanatatii organismului. Acestea confera organismului forta si energie, ajuta in diminuarea starilor de oboseala, contribuie la functionarea normala a sistemului nervos, osos, muscular si a celui imunitar.

Mod de utilizare

 
1-2 capsule/zi

Ingrediente si informatii nutritionale

 
60 capsule,ingrediente pentru 1 capsula de 560,37 mg: Calciu-160 mg - 20% din DZR; Vitamina C-100mg - 125% din DZR; Magneziu-100 mg - 27% din DZR; Potasiu-50mg - 2,5% din DZR; Vitamina B3-18mg - 113% din DZR; Vitamina E-10mg - 84% din DZR; Acid pantotenic-6mg - 100% din DZR; Zinc- 5mg - 50% din DZR; Fier- 4mg-29% din DZR; Vitamina B6-2mg-143% din DZR; Vitamina B2-1,6mg - 114% din DZR; Vitamina B1-1,4mg - 127% din DZR; Cupru-1mg - 100% din DZR; Mangan-1mg - 50% din DZR; Vitamina A-800µg - 100% din DZR; Vitamina B 9-200µg - 100% din DZR; Biotina-150µg - 300% din DZR; Iod-100µg - 67% din DZR; Crom-30µg - 75% din DZR; Vitamina K1-30µg - 40% din DZR; Seleniu-30µg- 55% din DZR; Molibden-25µg - 50% din DZR; Vitamina D3-5µg - 100% din DZR. Capsula de gelatina qs. DZR - doza zilnica recomandata


VREAU SA- MI ALEG SI ALTE PRODUSE  click aici pentru catalog

VREAU SA CUMPAR  click aici pentru a comanda


Gel antireumatic "Puterea Ursului"® cu plante BIO Krauter® tub


Actioneaza pe loc

Efect de incalzire locala

Calmeaza durerile reumatice

Diminueaza artrita

Ajuta circulatia perferica

Cantitate neta:
200 ml

PRET 36 ron 

Beneficii si efecte

 
Reteta NOUA concentrata cu o absorbtie si actiune rapida. Fara Propylene Glycol si Parabeni, dozare usoara si direct pe zona dureroasa, cu un ambalaj modern si usor de utilizat. Are o actiune emolienta, antiseptica si stimulatoare asupra circulatiei periferice. Combinatia speciala de menta, eucalipt, ginseng si vita-de-vie provenite din medii controlate biologic confera efecte multiple cum ar fi atenuarea durerilor musculare, calmarea si reducerea inflamatiilor, stimularea circulatiei. Menta este o planta bine cunoscuta pentru proprietatile sale curative, dar si pentru aroma tonifianta. Potasiul, calciul si vitamina B ce intra in compozitia ei determina cresterea tonusului muscular si a imunitatii organismului. Eucaliptul este un remediu important in tratarea artritei, mai ales cand simptomele sunt agravate de vremea rece. Ginsengul stimuleaza tonusul general si are efect energizant, in timp ce extractul de vita-de-vie ajuta in cazul tulburarilor circulatorii periferice.

Alte produse recomandate

 

Prezentare

 
Gel antireumatic Puterea Ursului cu plante BIO Krauter este recunoscut pentru efectul rapid de calmare a durerilor reumatice, musculare si ale articulatiilor, crescand mobilitatea lor. Ajuta la diminuarea artritei, fiind un excelent remediu pentru tulburarile circulatiei periferice.

Mod de utilizare

 
Se maseaza usor in locurile cu probleme. Evitati contactul cu ochii. Stergeti mainile imediat dupa folosire. A nu se lasa la indemana copiilor! Se pastreaza la temperaturi cuprinse intre 5-35°C.

Ingrediente si informatii nutritionale

 
Ingredients INCI: Aqua, Methylpropanediol, Glycerin, Sodium Polyacryloyldimethyl Taurate, Hydrogenated Polydecene, Vitis Vinifera Leaf Extract*, Mentha Piperita Leaf Extract*, Eucalyptus Globulus Leaf Extract*, Panax Ginseng Root Extract*, Aesculus Hippocastanum Seed Extract, Chamomilla Recutita Flower Extract, Valeriana Officinalis Rhizome/Root Extract, Achillea Millefolium Extract, Humulus Lupulus Extract, Melissa Officinalis Extract, Foeniculum Vulgare Seed Extract, Caffeine, Camphor, Lactic Acid, Glucose, Glyceryl Undecylenate, Sorbitol, Disodium EDTA, PEG-40 Hydrogenated Castor Oil, Alcohol Denat., Vanillyl Butyl Ether, Trideceth-9, Trideceth-10, Potassium Sorbate, Sodium Benzoate, Ethylhexylglycerin, Phenoxyethanol, CI 16255. *ingredients from biologically controlled environment.


VREAU SA- MI ALEG SI ALTE PRODUSE  click aici pentru catalog

VREAU SA CUMPAR  click aici pentru a comanda



Life Impulse® cu Chitosan BIO - impiedica absorbtia grasimilor



detoxifica si protejeaza ficatul

reduce nivelul colesterolului

favorizeaza tranzitul intestinal

Cantitate neta:  35 g

PRET 53 ron

Beneficii si efecte

 
Mentine concentratia normala a colesterolului din sange. Poate fi utilizat si in curele de slabire.

Prezentare

 
Chitosanul, produs din chitina exoscheletului de crustacee, este o sursa speciala de fibre si contribuie la mentinerea concentratiilor normale ale colesterolului din sange.

Mod de utilizare

 
Se recomanda de 2 ori cate o capsula pe zi cu un pahar de apa. A se consuma cu 30 de minute inainte de masa. Se recomanda doar persoanelor incepand de la varsta de 16 ani.

Ingrediente si informatii nutritionale

 

Cutie cu 60 capsule 35,4 g. O capsula contine urmatoarele: Chitosan BIO - 500.00 mg - DZR*. Alte ingrediente: stabilizatori-dioxid de siliciu; stearat de magneziu; capsula de gelatina. DZR – doza zilnica recomandata * - substanta pentru care nu a fost stabilita DZR.





EFECTELE TAMADUITOARE ALE SANZIENELOR



În timpul minunatelor zile de vară, natura îşi îmbracă mantia multicoloră, etalând cele mai subtile nuanţe de culoare şi de parfum. Pe cele mai multe dintre plante le învăluie o vrajă care le face tot mai utile, atât prin rodul lor bogat, cât şi prin efectele tămăduitoare pentru sănătatea oamenilor. Încercăm să facem o scurtă plimbare printre aceste flori de vară, căutând atât frumuseţea lor, cât şi efectele vindecătoare în diferite îmbolnăviri fizice sau psihice.
Sânzienele galbene, cunoscute şi sub denumirile de drăgaică sau floarea Sfântului Ion, sunt plante care înfloresc în preajma zilei de 24 iunie, care sărbătoreşte Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul.
De-a lungul vremilor, această plantă a devenit un simbol magic al verii, deoarece perioada sa de înflorire maximă corespunde cu perioada de maximă strălucire a soarelui, la solstiţiul de vară (22 iunie). 
Legendele spun că Sânzienele erau nişte preotese ale Soarelui sau fete foarte frumoase, ascunse prin păduri întunecate, neumblate de om. Aceste zâne bune ieşeau din pădure în noaptea de 23-24 iunie şi umblau pe pământ. În cântece şi dansuri, ele împărţeau rod holdelor, fecundau femeile măritate şi apărau semănăturile de grindină. În dansul lor prin aer imprimau parfumul florilor şi dădeau leac plantelor pentru tămăduirea bolilor şi suferinţelor oamenilor.
Fiind cunoscute ca mari iubitoare de dreptate, Sânzienele îi pedepseau pe cei păcătoşi, lovindu-i cu „lanţul Sânzienelor“, care stârnea din senin vijelii şi grindină, după care câmpurile rămâneau fără rod. Femeile păcătoase, care nu ţin sărbătoarea din 24 iunie, cele care spală, cos sau mătură, pot rămâne cu gura pocită sau chiar mor în scurt timp. Pe bărbaţii aflaţi în păcat îi aşteaptă pedepse îngrozitoare şi vor muri de trăsnet şi foc.
Înainte de ziua de 24 iunie, nici un copil nu avea voie să culeagă sânziene, nici măcar în joacă, deoarece ar fi atras mânia zânelor, cu mari nenorociri asupra gospodăriei şi a familiei.
În dimineaţa de Sânziene, înainte de răsăritul soarelui, oamenii strângeau buchete de sânziene pe care le împleteau în coroniţe şi le aruncau pe acoperişul caselor. Dacă aceste coroniţe rămâneau pe acoperiş, se credea că oamenii din casă vor fi sănătoşi şi vor trăi mulţi ani. În aceeaşi noapte, fetele puneau buchete de sânziene sub pernă pentru a-şi visa ursitul şi vremea măritişului.
În cursul zilei de Sânziene, florile legate în coroniţe sub formă de cruce erau duse la biserică, pentru a fi sfinţite. Până seara, fetele se spălau pe cap cu fiertură de iarbă mare, pentru a fi plăcute feciorilor.
Tot legat de Sânziene, poporul a observat că, din această zi, cucul amuţeşte, amintind începutul sezonului de cosit şi de seceriş.

Sânziana, planta binecuvântată de Dumnezeu

În flora spontană, plantele de sânziene ocupă suprafeţe mari în Europa şi Asia, de la câmpie până în etajul montan, la altitudinea de 2.500 de metri. Creşte pe coaste însorite, pajişti aride, fâneţe, poieni, lanuri de grâu, margini de pădure, drumuri şi căi ferate.
Văzute de la distanţă, florile seamănă cu o ploaie de stele, cele patru petale fiind aşezate în semnul Sfintei Cruci, ceea ce duce la credinţa că această plantă a fost binecuvântată de Dumnezeu.
În scopuri terapeutice, se recoltează vârfurile înflorite ale tulpinilor, în toată perioada înfloririi, din luna mai până în septembrie. Se usucă la umbră, în straturi subţiri, cu un coeficient de uscare de 4:1.
Această diversitate de conţinut imprimă plantelor multiple proprietăţi tămăduitoare, de înfrumuseţare şi chiar de imunizare faţă de diferite boli, ceea ce îi justifică renumele de plantă magică, plină de mister.

Plante eficiente în foarte multe afecţiuni

Sânzienele galbene fac parte din grupul plantelor cu cele mai variate întrebuinţări. Încă din trecutul medicinii tradiţionale, au rămas diferite proceduri de utilizare, cu variaţii de la o zonă la alta. În Oltenia, planta era folosită contra herniei şi a frigurilor, în Ţara Făgăraşului, contra hepatitei şi a bolilor nervoase, în Moldova, contra bolilor de piele şi a celor venerice, în Transilvania, de nord contra reumatismului.
Astăzi, în tratamentele interne, produsele din sânziene se dovedesc eficiente în foarte multe afecţiuni maladive:
- boli digestive (icter, calculoză biliară, curăţirea ficatului şi a pancreasului de toxine, diaree, enterite, enterocolite);
- în bolile renale-genitale (calculoză renală cu eliminarea nisipului şi a deşeurilor toxice din rinichi şi vezică urinară, edeme renale, cistite, tulburări de menopauză şi afecţiuni ale uterului);
- în bolile sistemului nervos (nevroze, epilepsie, isterie, insomnie, vertij, stări de oboseală şi epuizare);
- contra tumorilor ganglionare, noduli tiroidieni, afecţiuni ale glandelor tiroide şi ale coardelor vocale;
- contra cancerului limbii şi al laringelui;
- contra durerilor reumatismale şi artrozice;
- în boli de metabolism (obezitate, anemie).
Preparatele din plante de sânziene, care se utilizează în tratamente interne sunt:
- infuzie din 1 linguriţă plantă uscată la 250 ml apă clocotită; se infuzează 2 minute acoperit şi se beau 2-3 căni pe zi, cu excepţia cancerului la limbă şi laringe, la care se beau 4-6 căni pe zi;
- macerat din 4-6 linguri rase de herba uscată şi mărunţită la 1 litru apă; se lasă la temperatura camerei timp de 8 ore, se strecoară şi se consumă timp de 2-4 ore, ca tratament în bolile tiroidiene, hipertiroidie, epilepsie şi boli nervoase, într-o cură de minim 3 luni;
- tinctură din pulbere de herba uscată (20-linguri la 1 litru alcool 500); se lasă la macerat 12-14 zile, cu agitare zilnică, se strecoară prin stoarcere, se trece în sticluţe brune şi se beau câte 1-2 linguriţe de 3-4 ori pe zi, cu diluare în apă, având efecte bune contra cistitei, uretritei, nefritei şi a litiazei renale;
- pulbere din flori uscate, măcinate fin şi cernute din care se ia câte 1 linguriţă de 3 ori pe zi sau se ţine sub limbă timp de 10-15 minute, la copiii sub 12 ani, doza fiind redusă la jumătate;
- infuzie din amestec de sânziene, urzică moartă şi splinuţă (Solidago virgaurea) utilă în afecţiunile renale şi ale vezicii urinare, în insuficienţă renală şi la bolnavii cărora li s-au extirpat un rinichi, consumând câte 3-4 căni pe zi.

Înlocuitor de cafea din rădăcini de sânziene

În tratamente externe, preparatele din sânziene au eficacitate în:
- afecţiuni cutanate (răni, furuncule, pecingine, ulceraţii, erizipel, eczeme zemuinde, râie, acnee, psoriazis şi alte erupţii tegumentare);
- boli dermatice canceroase (plăgi maligne pe piele, limbă şi laringe);
- reumatism şi artroze.
Se prepară:
- infuzie concentrată (2-3 linguriţe herba uscată la 250 ml apă clocotită) care se foloseşte sub formă de gargară în afecţiunile glandei tiroide şi ale corzilor vocale;
- extract fluid (20 linguri pulbere se acoperă cu alcool 750) şi se lasă la macerat 14 zile; se strecoară şi după o uşoară evaporare se obţine o pastă foarte parfumată, închisă la culoare;
- unguent din sânziene.
Alte utilizări:
- colorant natural din vârfuri florale pentru brânzeturile de Chester, cărora le dau coloarea galbenă-portocalie şi gustul caracteristic;
- surogat de cafea din fructele şi rădăcinile de sânziene galbene, cu miros şi gust de cafea, care pot înlocui cicoarea;
- închegător al laptelui, datorită enzimelor componente;
- roua de pe florile de sânziene, se aplică pe pleoape şi în jurul ochilor în fiecare dimineaţă, având rol în refacerea ochilor obosiţi, îndepărtarea cearcănelor şi a ridurilor precum şi la îmbunătăţirea acuităţii vizuale, fiind considerată un adevărat elixir magic, mai ales la persoane cu deficienţe de vedere;
- înfrumuseţarea pielii la persoane cu ten uscat, folosind baia generală cu flori de sânziene urmată de un masaj cu unguent de sânziene;
- buchete şi cununi înflorite se pun la fereastră şi pe acoperişul caselor pentru a aduce noroc. 

Macul roşu, bun pentru bolile respiratorii

Macul roşu sau macul iepuresc este o plantă de rară frumuseţe, care impresionează prin florile sale roşii. Această specie ar fi originară din Bulgaria sau Turcia, de unde s-a răspândit în toată lumea. La noi creşte spontan pe terenuri însorite, semănături, mai ales prin culturi de cereale, mirişti, locuri necultivate, pe marginea drumurilor şi a căilor ferate, de la câmpie până la altitudinea de 1.700 de metri, formând adevărate covoare roşii.
Un punct de maximă atracţie este lanul de lângă biserica cimitirului „Pietricica“ din Piatra Neamţ, unde se întinde un minunat covor de maci în suprafaţă de 3.000 de metri pătraţi, vizitat anual de mulţi oaspeţi pentru a-şi ornamenta locuinţa cu buchetele culese.
Înflorirea se desfăşoară în lunile mai-iulie, în funcţie de evoluţia condiţiilor climatice ale zonelor naturale.
În terapia medicală se utilizează petalele roşii, denumite paparoame. Recoltarea se face după deschiderea completă a florilor. Petalele se usucă în strat subţire, la umbră sau semiumbră, obţinând 1 kg petale uscate din 8-10 kg petale proaspete. Se păstrează la umbră, în vase închise ermetic.
În consumul intern, efectele terapeutice sunt legate, în primul rând, de afecţiunile aparatului respirator (bronşite, astm bronşic, laringite, tuse, răguşeală, răceală, stări gripale). Aceste efecte se intensifică dacă se face un amestec din petale de mac, flori de nalbă, flori de tei, frunze de patlagină, herba de ciuboţica-cucului, herba de cimbrişor.

Infuzia din petale combate ridurile

Acţiuni benefice ale macului se obţin şi în combaterea insomniilor la adulţi şi copii, a stărilor de nervozitate, în aritmiile funcţionale şi în crampele abdominale.
Petalele uscate sunt folosite pentru prepararea de infuzii, pulberi pentru capsule, tincturi şi siropuri.
Infuzia se obţine din 1-2 linguriţe petale uscate şi mărunţite la 200-250 ml apă clocotită; se infuzează 10 minute în vas acoperit, se îndulceşte după gust şi se beau 1-2 ceaiuri călduţe în cursul zilei. Această infuzie se consumă în afecţiuni pectorale şi în tratamentul insomniilor moderate (înainte de culcare).
Pentru efecte calmante şi emoliente la copii, se recomandă un amestec din petale de mac roşu (3 părţi), talpa gâştei (4 părţi), fructe de anason (2 părţi) şi herba de rostopască (o parte). Din amestec se ia o linguriţă la 200 ml apă clocotită şi se dă la copii câte o lingură la intervale de o oră.
Pentru combaterea obezităţii se preferă un amestec din mac roşu (10 g), muşeţel (20 g), urzică moartă (20 g), passiflora (20 g). Se prepară infuzie dintr-o linguriţă amestec la 200 ml apă clocotită din care se bea câte o cană dimineaţa şi seara, înainte de mese. Datorită conţinutului în mucilagii, se combină cu apa şi se umflă, dând naştere unui gel vâscos care dă senzaţia de saţietate şi reduce foamea.
În uz extern, infuzia de mac roşu are efecte împotriva ridurilor, prin curăţirea tenului în fiecare dimineaţă şi seară. Tot infuzia este eficientă în gargarisme (pentru faringite şi angine), spălături (în blefarite oculare) şi cataplasme calde cu petale opărite (în abcese dentare).

Sulfina fluidizează sângele

Sulfina este o specie erbacee, anuală sau bienală, răspândită în Europa, Asia şi Africa prin locuri uscate, aride, pietroase, de la câmpie până la altitudinea de 1.500 metri. Se întâlneşte în flora spontană prin păşuni şi fâneţe, locuri pârloage, semănături, livezi, poieni, tufărişuri, marginea drumurilor şi a căilor ferate.
Înflorirea începe în luna iunie şi se continuă până în septembrie.
Organele utilizate în terapeutică sunt florile şi vârfurile de tulpini înflorite, lungi de circa 30 cm. Se alege un timp frumos după ce s-a ridicat roua. Florile se transportă în coşuri căptuşite cu hârtie şi se usucă la umbră în încăperi bine aerisite, pe rame cu straturi subţiri.
În uz intern are efecte antiseptice, expectorante, diuretice, antispastice, antitusive, calmante ale nervilor simpatici, antinevralgice, somnifere, colagoge, stimulatoare ale funcţiei hepatice. Asupra aparatului cardiovascular are acţiuni hipotensive, fluidizante a sângelui, anticoagulante şi vasodilatatoare periferic.

Eficientă în tratamentul bolilor de piele

Este dificil de a sistematiza multitudinea de afecţiuni maladive în care sulfina exercită efecte tămăduitoare:
- în boli ale aparatului respirator (laringită, traheită, tuse, guturai, gripă, bronşită cronică, catar bronşic, astm bronşic, tuberculoză prin combaterea bacilului Koch);
- în afecţiuni renale şi genitale (leucoree, metrite, amenoree, pielită, pielonefrite, cistite, menstre dureroase, bufeuri ale menopauzei, dureri uterine, litiază renală, retenţie urinară);
- în afecţiuni cardiovasculare (ateroscleroză, hipertensiune arterială, dilatarea vaselor periferice, creşterea permeabilităţii vaselor, evitarea arteritei, flebitei şi trombozei, riscuri de embolii, varice);
- în afecţiunile aparatului digestiv (tulburări gastro-intestinale, gastrite, colici abdominale, enterite, dizenterie, hepatită cronică, ciroză hepatică, regenerarea celulelor hepatice afectate de hepatite, calculoză biliară);
- în sistemul nervos asigură reglarea funcţionării nervilor şi creierului (insomnii, nervozitate, melancolie);
- combate durerile reumatismale, artrozele şi guta.

Rezultat garantat în bolile de ochi

Pentru tratarea afecţiunilor interne se pregătesc următoarele preparate:
- infuzie din 1-2 linguriţe flori uscate şi mărunţite de sulfină la 200 ml apă clocotită; se lasă să infuzeze 15-20 minute, în vas acoperit, se strecoară, se îndulceşte cu miere de albine şi se beau 1-3 căni pe zi;
- tinctură dintr-o parte flori uscate şi 3 părţi alcool 700; se lasă la macerat 8 zile, se strecoară şi se iau câte 30-40 picături, diluate în puţină apă sau ceai, de 3 ori pe zi, de preferat cu 15 minute înainte de mese;
- pulbere din flori uscate şi măcinate (1 linguriţă pe stomacul gol, seara la orele 19 şi 22) în caz de insomnie uşoară, precum şi la femeile ajunse la menopauză cu bufeuri, palpitaţii şi stări de nervozitate.
Eficienţă clară se dovedeşte în:
- boli de ochi (conjunctivită, blefarită, umflarea pleoapelor, decongestionarea mucoaselor oculare);
-afecţiuni bucale (abcese dentare, afte, gingivite, faringite);
-boli de piele (răni purulente, furuncule, erizipel, umflături).
Preparatele indicate pentru uz extern sunt:
- infuzie simplă din 1 linguriţă flori uscate în 200 ml apă clocotită pentru spălarea ochilor în afecţiuni oftalmice şi pentru gargarisme în afecţiuni bucale;
- infuzie concentrată din 2-3 linguriţe flori uscate la 200 ml apă în clocot, folosită în comprese pentru alinarea durerilor reumatice şi gutoase, retragerea umflăturilor şi contuziilor, spălarea rănilor purulente, a ulceraţiilor, hemoroizilor, varice şi tromboflebite;
- tinctură folosită pentru comprese şi spălături pe răni;
- băi cu sulfină din 100 g herba uscată în 2 litri apă clocotită; se infuzează 15-20 minute în vas acoperit, se toarnă în cada de baie cu apă la 370C unde se stă 15-20 minute pentru tratarea bolilor de piele (plăgi, răni, furuncule);
- unguent din 20 g flori, 50 g ceară de albine, 50 g untură de porc care se încălzeşte la foc redus, se amestecă pentru omogenizare şi se trece în cutii din plastic, folosindu-se în ulceraţii, furuncule, răni şi dureri reumatice.

Tutun aromatizat cu extract de sulfină

Alte utilizări :
- aromatizarea supelor şi a salatelor (cu frunze şi lăstari tineri cu oţet), a brânzeturilor, ţigărilor antiastmatice şi a băuturilor alcoolice (vinuri, lichioruri) sau a băuturilor nealcoolice;
- fabricarea parfumurilor cu compoziţii fougere şi lavande în care se asociază cu extracte de labdanum, linalool şi bois de rose.
- aromatizarea tutunului în industrie datorită conţinutului ridicat de cumarine;
- aromatizarea produselor cosmetice cu tinctură de sulfină (o parte flori la 3 părţi alcool concentrat;
- îndepărtarea moliilor din dulapuri şi parfumarea hainelor şi a lenjeriei prin introducerea unor săculeţi cu flori de sulfină, eventual asociate cu flori de lavandă.
Ca plantă meliferă de mare valoare furnizează albinelor culesuri de nectar şi polen, asigurând o producţie de 130-300 kg miere la hectar.

Trifoiul roşu tratează bolile plămânului

Trifoiul roşu este o plantă foarte frecventă în toată Europa, mai ales pe câmpiile nisipoase. Creşte în mod spontan în păşuni şi fâneţe, rarişti de pădure, ogoare şi locuri ruderale, de la câmpie până în etajul molidului de la munte. Preferă terenurile însorite, cu soluri umede şi bine drenate, bogate în substanţe minerale. În paralel, este mult cultivată ca plantă furajeră.
Înflorirea începe în luna mai şi poate continua până în luna septembrie. 
Florile se recoltează manual şi se usucă la umbră pentru a evita decolorarea petalelor.
Materialul uscat serveşte la prepararea de infuzii, extracte, tincturi şi unguente.
Tratamentele cu preparate din flori de trifoi roşu se aplică în majoritatea bolilor pulmonare, în tuse convulsivă şi spastică, astm bronşic, bronşite, congestie pulmonară şi tuberculoză. De asemenea, combate cancerul (indiferent de localizare), mai eficient în cancerul genital, rectal, laringian şi leucemie.

Efecte bune în combaterea crampelor stomacului

Bune efecte se constată în tratamente pentru reumatism, artroze, spondiloză anchilozantă, gută şi boli renale – genitale (leucoree, dismenoree, iritaţii vaginale, sifilis, tulburări de menopauză datorită efectului estrogenic şi în combaterea intoxicaţiilor cronice ale organismului, contribuind la purificarea sângelui. Are rol în decongestionarea gâtului inflamat şi în calmarea ulceraţiilor bucale. Prin acţiunea diuretică şi antiinflamatoare participă la eliminarea toxinelor din corp, la stimularea activităţii ficatului, a vezicii biliare, a poftei de mâncare şi în combaterea constipaţiei şi a crampelor stomacale.
Pentru consumul intern, preparatele eficiente din flori de trifoi roşu sunt:
- infuzie din 2 linguriţe flori uscate la 200 ml apă clocotită; se infuzează acoperit 10 minute şi se beau câte 2-3 căni pe zi;
- pulbere din flori uscate şi măcinate din care se ia câte o linguriţă, ţinută sublingual, de 4 ori pe zi;
- macerat la rece din 5 linguriţe flori uscate la 1 litru apă, timp de 8 ore;
- tinctură din o parte flori uscate la 10 părţi alcool 45% din care se iau 2-3 linguriţe pe zi contra digestiei leneşe, tuse şi gută;
- vin din 1 linguriţă petale proaspete sau ½ linguriţă petale uscate care se opăresc în 2 litri apă clocotită; se lasă la infuzat, se adaugă 1,5 kg zahăr, fructe tăiate în felii (trei lămâi, două portocale) şi 30 g drojdie înmuiată şi unsă pe o felie de pâine. Se acoperă cu capac şi se lasă la macerat 5 zile, cu amestecare de 2 ori pe zi. Se strecoară, se mai lasă la macerat încă 15 zile şi se trece în sticle astupate cu dop de plută. După încă o lună, băutura se învecheşte şi se poate consuma.
Observaţii: Se evită a se da intern la femeile gravide şi nu se administrează simultan cu anticoagulante.
Pentru consum extern se prepară infuzie din 3 linguriţe flori la 250 ml apă clocotită; se toarnă în apa de baie sau se pun comprese pe afecţiunile cutanate şi în caz de gută.
Fiind bogat în proteine, trifoiul roşu este cultivat pe suprafeţe mari şi folosit ca furaj pentru animale sporind cantitatea de lapte la vaci.