Capsunul (Fragaria viridis din Fam Rosaceae) este o planta erbacee perena, viguroasa, cultivata in toate regiunile tarii. Planta are un rizom orizontal, oblic sau vertical, acoperit cu resturi de frunze. Tulpina este erecta, acoperita de peri subtiri si scurti. Frunzele sunt dintate pe margine si au fata inferioara putin paroasa. Florile sunt albe, bisexuate, cu receptacul paros si infloresc in lunile mai-iunie. Fructele sunt infipte intr-un receptacul globulos, gustos si aromat.
In terapeutica se folosesc fructele de capsun (Fragariae viridis fructus) si planta (Fragariae viridis herba).
In traditia populara radacinile se fierbeau in vin si se foloseau ca remediu contra tusei. Radacinile si carceii se fierbeau inabusit, intr-o oala noua, cu vin alb care se dadea femeilor cand aveau dureri de pantece sau carcei. Ceaiul din tulpini si radacini se folosea si in boli de rinichi.
In popor capsunul mai este cunoscut si sub numele de capsun de gradina, fragi de gradina sau pomite.
Compozitia chimica: capsuna contine apa 90%, restul pana la 100% fiind acid salicilic, hidrati de carbon, vitaminele: A, B1, B2, B6, C, E, PP, K, protide, saruri minerale, fragarol, substante uleioase, acid elagic, evercitrina, citrol, tanin, zaharuri, polifenoli, iod, brom, fosfor, sodiu, potasiu, mangan, cupru, calciu, fier, sulf, siliciu, etc.
Actiune farmacologica:
Capsunile sunt cunoscute ca fiind foarte bune ca antibiotice, bactericide, antiinflamatore, tonice si nutritive.
Datorita continutului crescut de vitamina C care este un puternic antioxidant capsunile sunt recomandate in tratamentul cancerului. De asemenea acidul elagic aflat in compozitia capsunilor impiedica formarea celulei canceroase. Polifenolii contribuie de asemenea la impiedicarea extinderii celulelor canceroase, iar taninul ii confera capsunei caracter astringent, contractand tesuturile canceroase si nelasandu-le sa se mareasca.
Pectina pe care o contin capsunile reduce colesterolul si prin aceasta contribuie la vindecarea afectiunilor circulatorii sau de inima. De asemenea frunzele sub forma de ceai sunt un bun curatitor al sangelui.
Capsunile mai contin levuloza, substanta care impreuna cu glucoza formeaza zaharoza, responsabila cu pastrarea la nivel normal al zaharului din organism. Datorita levulozei capsunile sunt recunoscute ca fiind foarte utile in tratarea diabetului.
Capsunile contin iod si brom, substante foarte utile in afectiunile tiroidiene, regland functiile endocrine.
Fructele capsunului sunt un diuretic activ care ajuta la eliminarea acidului uric si a colesterolului, iar fructele bine coapte au si un efect laxativ. Actiunea diuretica recomanda astfel capsunul in afectiunile intestinale sau in tratarea litiazei.
Capsunile tonifica si remineralizeaza organismul, incetinind procesul de imbatranire. De asemenea vitaminele din grupul B ajuta la functionarea mai buna a sistemului nervos.
Piatra (tartru) dentara. Frunze de capsun uscate transformate in praf cu rasnita de cafea si amestecate cu creta pisata formeaza un praf de dinti foarte eficient si igienic pentru tratarea pietrei dentare (tartrului).
Alte afectiuni in care se mai pot folosi capsunile: acnee, afectiuni cardiace, afectiuni hepatice, afectiuni renale, amigdalite, astenie de primavara, artritism, ateroscleroza, astm, ateroscleroza, avitaminoze, boli rectale si intestinale, cancer, cistita, colesterol in exces, constipatie, demineralizare, diabet zaharat (300 g zilnic), diaree, eczeme, enterite acute, eruptii cutanate, gastroenterite cronice, guta (diminueaza acidul uric), hemoragii uterine, hemoroizi (au actiune interna), hipertensiune arteriala, imunitatea organismului (alcalinizeaza sangele), insomnii, intoxicatie tabagica si alcoolica, leucoree, litiaze biliare si renale (diminueaza acidul uric), nefrite, nevroze, oboseala, oxiuri, reumatism degenerativ (curata organismul de toxine), parazitoze intestinale (oxiuri), seboree, stomatite, TBC pulmonar (remineralizant), tulburari hepato-biliare, ulcer gastric, ulcer varicos, varice.
Mod de folosire:
Cel mai indicat mod de folosire este consumul fructelor proaspete, dimineata pe nemancate. O cura de fructe de 300 g de fructe proaspete o perioada cat mai lunga este foarte utila in multe afectiuni, chiar si diabet.
Pentru tratarea gastroenteritelor cronice se face o cura de 1 luna cu 300-500 g fructe pe zi. Se va adauga si ceai din frunze de fragi si de capsuni. Se pot fierbe si in lapte pentru 2-3 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma in acest fel 2-3 cani pe zi. Este bine sa fie consumat inaintea meselor.
In cazurile in care nu se poate asigura o provizie suficienta de aceste fructe se pot face si siropuri (nu pentru diabetici). Siropurile se vor face din suc proaspat de fructe bine filtrat in care se va pune zahar, pana se obtine o solutie saturata (nu se mai topeste zaharul si ramane la fund). Siropul se pune in sticle impreuna cu sucul de la o lamaie la fiecare 500 ml suc. Sticlele se inchid ermetic sigiland dopurile cu ceara topita sau parafina. In acest fel se pot pastra o perioada de 2 ani. Se va lua cate o lingura din acest sirop de 3 ori pe zi.
Frunzele se pot folosi sub forma de infuzie, pentru: diaree, inflamatia ficatului, rinichilor si vezicii urinare. Se pun 2 lingurite la 250 ml apa clocotita. Se pot consuma 2 cani pe zi.
Pentru tratarea cistitei, calculilor renali sau vezicali sau gutei se prepara o infuzie fierband 30g de radacina de capsun la 1 litru de apa timp de 15 minute. Se strecoara si se consuma in fiecare zi.
Pentru afectiunile hepatice si biliare se face infuzie din 30 g frunze si rizomi de capsun la 1 litru de apa fiert 15 minute, apoi strecurat se poate consuma in orice cantitate.
Pentru inima si scaderea tensiunii se fac infuzii de frunze uscate de capsuni sau fragi, 30 g la 1 litru. Se mai pot adauga mladite de sparanghel (10g) si flori uscate de galbenele (2g).
Pentru galbinare se face o cura de 20 zile cu decoct din intreaga planta 100g la 1 litru de apa fiert timp de 15 minute. Urina va avea culoarea roz, iar scaunul rosu.
Sucul de fructe este indica in special in tratamentul TBC pentru ca este un foarte bun bactericid. Se ia 1 litru de vin rosu in care se pun 400 g de fructe proaspete. Se lasa 8 zile, apoi se strecoara. Se pot consuma cate 50 ml de 3 ori pe zi, fiind foarte util in tratarea tuturor afectiunilor enumerate mai sus.
Pentru tratarea anemiei si convalescentei se pun 300g de capsuni zdrobite in 250 ml vin rosu cu 100g de miere. Se lasa timp de 4-5 ore apoi se poate consuma chiar si intreaga cantitate intr-o zi.
Capsunile mai pot fi folosite si in cosmetica sub forma de masti. Acestea se obtin din fructe de capsun zdrobite si amestecate cu smantana, diferite mase grase sau argila.
Atentie! Pentru unele persoane capsunile pot produce alergii, urticarie, etc. Testati-va pentru a verifica daca nu sunteti alergici inainte de folosirea acestor remedii descrise in acest articol. Diabeticii nu vor consuma mai mult de 300g zilnic.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu