sâmbătă, 3 mai 2014

Suferinta izvoraste, la fel ca si inspiratia artistului, din cel mai misterios punct al fiintei noastre. - Elie Wiesel

Sindromul premenstrual, cu toate simptomele sale, este resimtit de peste 85%  dintre femei, în diferite etape ale vietii. Uneori simptomele sunt mai usoare, alteori mai severe, în functie de modificarile hormonale cuprinse între momentul ovulatiei (ziua 10-22 a ciclului) si prima zi de menstruatie si pot interfera cu îndeplinirea obligatiilor de familie sau profesionale, precum si cu capacitatea de a relationa normal cu cei din jur. Tulburarile resimtite înainte si în timpul menstruatiei se afla într-o conexiune strânsa cu stresul psiho- emotional trait în perioada respectiva.
     Cu câteva zile înainte de venirea menstruatiei (5-7 zile), precum si pe parcursul menstruatiei pot aparea tulburari:
  • de ordin fizic (sâni durerosi si umflati, balonare, edeme, crestere în greutate datorita apei retinute, cosuri, pofte alimentare ciudate - în special pentru dulciuri si alimente sarate, dureri de cap, dureri lombare);
  • de ordin emotional (tristete, deprimare, anxietate, toane, deficit de atentie, irascibilitate);
  • de ordin comportamental (agresivitate, izolare, scaderea dorintei si disponibilitatii sexuale);
       Se recomanda consult medical în cazul în care simptomele devin foarte severe (indispozitia psihica se transforma în tulburare bipolara cu alternanta între depresie si manie; durerea de cap se transforma în migrena, edemul genereaza hipertensiune, durerile devin acute si puternice etc.). De asemenea, daca simptomele sunt severe si se manifesta mai mult de trei cicluri la rând, dupa terminarea menstruatiei, si nu cedeaza la masurile obisnuite, atunci este importanta consultarea unui medic specialist.
       Dupa momentul ovulatiei, în organismul femeii au loc modificari care o pregatesc pentru o eventuala sarcina, fiind implicate glande cu secretie interna (hipotalamus, hipofiza, tiroida, suprarenale, ovare si chiar pancreas), care trimit mesaje, unele catre altele, pe cale nervoasa si chimica. Daca o mica parte din acest angrenaj nu functioneaza corect, aceasta afecteaza întregul producând aparitia simptomelor sindromului premenstrual.
      Din punct de vedere medical clasic, tulburarile premenstruale pot avea diverse cauze: predispozitii genetice, vârsta (în special dupa 30 de ani), deficiente nutritionale (vitamina  B6, magneziu, calciu, zinc, seleniu, vitamina E, acizi grasi nesaturati Omega 6), nevroza, depresie, si alte tulburari mentale de fond, sedentarismul, aportul exagerat de cofeina si alte bauturi energizante etc.
Din punct de vedere holistic, psiho-emotional, tulburarile menstruale au la baza tipuri diferite de conflicte de ordin sexual. Ce înseamna asta?
Conflict sexual înseamna: sa resimti un disconfort în legatura cu cineva de sex opus, care poate fi lipsa unei relatii, defecte ale partenerului care nu pot fi schimbate, a fi pusa în inferioritate si devalorizata, minciuna, abandonul, sentimentul de vina în relatie, rusinea, neacceptarea identitatii feminine etc.
     Barbatul si femeia împartasesc împreuna intimitati speciale care îi pot lega mai strâns decât în cazul prieteniilor, dar îi pot si îndeparta mai mult decât în cazul celor mai aprige dusmanii. Daca intimitatea se transforma în vrajmasie, conflictul este unul foarte amar.
În continuare, pentru tine, câteva sfaturi holistice, care sa te ajute atât sufleteste, cât si trupeste:
  1. Doreste-ti cu sinceritate rezolvarea conflictului, învatând cum sa-ti privesti obiectiv partenerul.
  2. Întelege ca între barbati si femei diferentele sunt fundamentale (exista un determinism genetic, biologic, energetic si spiritual). Doar într-un asemenea cadru holistic putem vorbi despre “barbat” si “femeie”. Daca reducem totul la “biologic”, atunci notiunile cele mai potrivite sunt cele de “mascul” si “femela”. La acest nivel, “masculul” vrea cât mai multe “femele” si cât mai putina responsabilitate, în timp ce “femela” vrea cel mai bun “mascul “, pe care-l poate obtine, cu devotament total din partea lui. În plan spiritual, întâlnirea dintre cele doua sexe are menirea de a reface “întregul” originar. Diferenta de perceptie este o chestiune de educatie si cultura. Aminteste-ti ca cele mai nobile, cele mai creative si evoluate functii ale omului nu au sex sau gen (a scrie poezie, a compune muzica, a picta, a medita etc.). A transcede diferenta si conflictul sexual înseamna a te întâlni cu partenerul tau în aceasta zona a potentialului uman (nu doar mascul sau femela).
  3. Emanciparea femeii, egalitatea în drepturi nu înseamna împrumutarea identitatii masculine. Pastrarea si construirea identitatii feminine este foarte importanta pentru sanatatea ta ca femeie, la modul integrativ, holistic.
  4. Învata despre pastrarea si respectarea “teritoriului” (al tau, al lui, cel comun). Cea mai dificila lectie este aceea de a învata sa-ti sprijini partenerul în viziunea lui despre viata, sa adopti identitatea comuna “de cuplu”, pastrându-ti în acelasi timp identitatea separata ca fiinta si ca femeie.
  5. În ceea ce priveste profesia…daca locul de munca ajunge sa semene cu un “câmp de batalie”, acest lucru nu înseamna neaparat o conspiratie a barbatilor împotriva femeilor, ci un razboi al mediocritatii împotriva competentei, o opozitie, pentru ca pur si simplu vrei sa faci ceva.
  6. Jurnal cu zilele ciclului si aparitia simptomelor. Daca simptomele nu au legatura cu ovulatia, atunci pot reflecta anumite boli. Nu exista analize speciale pentru acest sindrom, jurnalul ciclurilor fiind foarte important pentru stabilirea diagnozei.
  7. Reducerea cafelei si a consumului de sare si dulciuri.
  8. Dieta crudivora, cu multe fructe si legume, nuci, seminte crude.
  9. Exercitii fizice regulate în aceasta perioada, pe cât posibil în aer liber.
  10. Reducerea stresului si îmbunatatirea somnului cu ajutorul suplimentelor alimentare adaptogene (Life Impulse Rhodiola Rosea cod 729, Valeriana cod 730, Schizandra cod 758 sau Life Impulse Menopause cod 742)
  11. Asigurarea unui suport cu multivitamine si minerale în combinatie cu acizi grasi nesaturati ( ex. Life Impulse cu Noni pentru femei cod 812 sau Fitne cu Luminita Noptii cod 511), înainte cu 7 zile si pe timpul menstruatiei.
  12. Exercitii de respiratie si relaxare, muzica de relaxare, bai parfumate etc.
  13. Folosirea unor sutiene mai lejere în aceasta perioada.
Adina Cîrjan – Specialist Biofeedback

noni-bio-pentru-femei-stabilizator-metabolic
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu