Adesea, pentru mulţi antreprenori care s-au decis că vor să înceapă o afacere, întrebarea care apare în mod natural este dacă ar fi mai bine să contracteze o franciză sau să pornească singuri un business. Fie că merg pe mâna unei afaceri la cheie, pe care aleg să o dezvolte local sub umbrela protectoare a brandului, fie că îşi iau inima în dinţi şi pornesc la drum pe cont propriu, cei care vor să îşi creeze un business trebuie să ia în calcul toate minusurile şi plusurile unui astfel de demers. Şi atunci, cum este mai bine de pornit?
Franciza
AVANTAJE
În momentul în care este contractată o franciză, în primul rând, problema notorietăţii este rezolvată, pentru că un nume bine cunoscut aduce şi o bază de clienţi în afacere şi oferă, în acelaşi timp, un avantaj în faţa celor care sunt proaspăt intraţi pe piaţă. De regulă, o afacere în franciză prezintă un risc minim de eşec, pentru că o franciză respectată – ceea ce înseamnă o afacere stabilă, cu planuri operaţionale, orientări, suport, instruire – este o metodă de business deja testată şi sigură. Fiind în cadrul unei francize şi având în spate un brand susţinut, programele de publicitate care pot oferi expunere naţională afacerii se pot face la un preţ mult mai mic decât atunci când este vorba despre o afacere independentă. Cel care oferă franciza îi acordă, în general, asistenţă francizatului pentru a obţine o finanţare.
În unele cazuri, chiar francizorul este sursa finanţării. De asemenea, creditorii sunt, în general, mai dispuşi să ofere finanţare celor care se hotărăsc să aibă o franciză, pentru că aceste afaceri sunt mai sigure decât cele pornite de la zero.
Înainte de face o investiţie în franciză, antreprenorul poate afla totul despre ea, despre modul în care funcţionează şi, astfel, îşi poate face o idee despre evoluţia afacerii.
DEZAVANTAJE
Costurile unei francize trebuie achitate francizorului pentru a putea intra în sistem. În plus, există şi anumite taxe pe care francizatul trebuie să le achite periodic francizorului, de regulă sub formă de procent din vânzări sau din cifra de afaceri și care trebuie achitate chiar dacă businessul nu este profitabil.
Libertatea de control a afacerii este limitată, pentru că, în acest gen de afacere, trebuie respectată „reţeta”. În momentul în care se alege o astfel de variantă, francizatul trebuie să fie conştient că nerespectarea înţelegerii cu francizorul poate duce la pierderea francizei.
De asemenea, în cazul în care contractul nu a fost respectat, francizorul are dreptul să ofere locaţia francizei unui alt cumpărător. Printre restricţiile pe care le impune o franciză se numără şi faptul că logo-ul brandului nu poate fi în niciun fel schimbat sau modificat.
Afacerea independentă
AVANTAJE
Cel care pune singur bazele unei afaceri, fără a „împrumuta” o idee în franciză, are libertatea de a-şi pune toate planurile în aplicare, fără teama că nu respectă reţeta consacrată. Nici o idee nu este îngrădită, nu trebuie să fie îndeplinite ordinele altcuiva, există deplină independenţă în luarea deciziilor. Dacă proprietarul este creativ sau inovativ, cel mai bun mod de a-şi pune ideile în evidenţă este reprezentat de afacerea proprie. Astfel, ea poate fi unică, cu produse care să fie promovate şi aranjate după bunul plac.
Deschiderea unei afaceri pe cont propriu, cu toate că implică mai multe riscuri, poate genera venituri mai mari decât una în franciză, care este relativ mai stabilă.
Costul de pornire a unei afaceri independente este mult mai mic decât a uneia în franciză, fiindcă nu mai trebuie achitate şi taxele pe care le cere un francizor. Mulţi antreprenori au pornit cu un buget foarte mic şi au format imperii care valorează astăzi miliarde de euro.
DEZAVANTAJE
Pentru ca o afacere personală să poată deveni cunoscută pe o piaţă unde concurenţa este mare, acest lucru poate lua şi câţiva ani. De asemenea, poate dura mai mult timp până se formează şi o bază de clienţi suficient de mare, astfel încât, la început, veniturile nu vor fi la fel de mari ca în cazul unei francize. Dacă nu există un spirit antreprenorial foarte bine definit, există riscul de a investi foarte mulţi bani într-o afacere care ar putea nu numai să nu prospere, dar chiar să falimenteze.
Tot ceea ce se învaţă la trainingurile oferite în mod normal de francizor (de la elementele de bază ale realizării produselor, la modul în care trebuie manageriat businessul şi la ce puncte de vânzare mai trebuie achiziţionate) trebuie învăţat separat de cel care porneşte o afacere independentă.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu