Parfumul pe care il folosim este, de cele mai multe ori, o interfata a eu-lui in comunicarea cu ceilalti. Puternic si invaluitor sau proaspat si diafan el ne spune despre cum ne simtim, cum dorim sa fim perceputi, care ne este stilul si chiar varsta. Dincolo de tot acest misticism parfumurile din zilele noastre au insa in continut substante chimice daunatoare sanatatii. Industria bio ne vine din nou in ajutor cu diverse sortimente, care dincolo de incantarea simturilor, ne ofera beneficiile naturalului.
Clasificam oamenii dupa parfumul pe care il poarta. Suntem la randul nostru clasificati. Exista arome consacrate pe care le recunoastem pe strada sau parfumuri pe care le respingem pentru ca le asociem cu persoane care ne sunt antipatice. Este timpul sa ne gandim putin si la sanatate. Sunt toti acesti „vapori de stil" in acord cu starea de sanatate?
Intoarcerea la bio
Initial plantele aromate sau esentele lor au fost folosite in Egipt numai in cadrul ceremoniilor religioase. Ulterior acestea au au capatat scopuri medicale si estetice, iar practica s-a raspandit treptat in Grecia, Italia, Franta si lumea islamica. Desigur, in trecut, parfumul era un accesoriu al bogatiei, fiind folosit numai la curtile nobililor. Productia in masa a acestor produse a dus la schimbari in modalitatea de fabricare. Astfel, ceea ce initial era suta la suta natural, a devenit la ora actuala o enumerare de genul: etanol, beta-pinena, beta-mircen, benzaldehide, alcool benzilic, beta-alcool fenetil, citronelal, camfor, acetat de benzil etc. Aromele sunt din ce in ce mai complexe si mai durabile, insa in tot acest tablou sanatatea are de suferit. Industria cosmetica cunoaste in ultimul timp o intoarcere radicala spre natural, ecologic, bio. Exista deci si parfumuri inofensive pentru organism, obtinute prin metode naturale, din plante ce respecta normele ecologice.
Costul unui parfum este uneori sanatatea
Majoritatea parfumurilor chimice sunt daunatoare fie ca sunt aplicate direct pe piele, fie ca le purtam pe haine. Din piele ele patrund in organism prin sange, iar de pe haine sunt inhalate, provocand dureri de cap, probleme de respiratie si chiar crize de astm. Substantele chimice asimilate prin piele, precum derivatii de benzen sau aldehidele, pot cauza cancer, alergii grave sau pot afecta chiar sistemul nervos. Unele efecte adverse ale chimicalelor din parfumuri sunt imediate si se mentin pe perioada utilizarii parfumului: viziune dubla, stranutat, dureri ale urechilor, ochi uscati sau lacrimanzi, tuse, ameteala, congestii nazale, dificultati respiratorii, oboseala, greata, schimbari de dispozitie, hipertensiune etc. Cu toate ca au fost realizate o serie de teste care au dovedit cartacterul toxic al unora dintre substante, lipsa unei legislatii solide pastreaza inca pe piata aceste produse.
Parfumurile bio ofera variante atat discrete, preferate pe timp de zi, cat si exotice, grele indicate pentru evenimentele noptii.
Beneficiile parfumurilor bio
Cultura bio aduce ca noutate respectul fata de modalitatea naturala de functionare a organismului, precum si respectul pentru mediu. Astfel produsesele inglobate in titulatura „bio" sunt obtinute din plante crescute in mod natural, fara ajutorul pesticidelor sau a aditivilor de dezvoltare. Mai mult, metodele de obtinere nu implica descompunerile fortate cu ajutorul substantelor chimice daunatoare mediului. Chiar daca producerea lor se face cu un consum mare de timp (cateva luni necesare macerarilor sau fermentarilor apoi fixarea prin inghetare de exemplu) si energie, este mereu aleasa solutia care respecta sanatatea.
Reteta pentru sanatate: uleiuri esentiale, alcooluri agricole si ape demineralizate
Parfumurile bio folosesc imbinari ale diverselor arome de uleiuri esentiale din fructe, flori sau radacini de plante: vanilie, ambrozie, lamaie, lavanda, trandafir, grepfrut, piper, scortisoara etc. Pentru a elimina pericolele alcoolilor folositi in mod normal, uleiurile naturale sunt amestecate cu un alcool agricol si ape demineralizate care nu afecteaza pielea sau sistemul respirator. Parfumurile bio nu contin coloranti sau conservanti. Tocmai de aceea pot exista diferente de culoare de la un lot de productie la altul.
Este timpul sa alegeti dincolo de brand sau moda. Este timpul sa alegeti respectul atat pentru mediu, cat si pentru voi, adica sanatatea.
In ultimul deceniu, cazurile de astm au crescut cu 31%.
VREAU SA- MI ALEG SI ALTE PRODUSE click aici pentru catalog
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu